جدیرترین اخبار :
  • همه موظف به ارائه خدمات به سرمایه گذاران هستیم مناطق آزاد جای جذب سرمایه و بویژه جذب سرمایه گذاری خارجی است
  • تمدن سازی و آبادانی سواحل مَکُران در دستور کار است
  • توسط معاون اول رییس جمهور؛ تصویب‌نامه مجوز ورود خودروهای نو به مناطق آزاد ابلاغ شد
  • گزارش اقدامات مناطق آزاد در توسعه اقتصاد دریا محور
  • بازدید دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به همراه مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه از چهارمین نمایشگاه دستاوردهای وقف
عبدالرحیم کردی/ مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار

راهبردهای منطقه آزاد چابهار

اقتصادی | تاریخ خبر : 96/08/06 | تعداد بازید :3502
راهبردهای سازمان منطقه آزاد چابهار بر اساس رویکردهای دولت یازدهم و جهت‌گیری‌های دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد در 5 بخش اصلی تعریف شد و برای عملیاتی شدن هر راهبرد، راهکارهایی مدنظر قرار گرفت. راهبرد اول ایفای نقش در اقتصاد ملی است با این افق دید که پتانسیل‌های چابهار در مقیاس ملی مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

راهکاری که برای عملیاتی کردن این راهبرد در نظر گرفته‌شده، ایجاد صنایع بالادستی فولاد و پتروشیمی، سیاست‌گذاری تجاری جدید و توسعه زیرساختهای ترانزیت است. در دولت یازدهم این مهم به جد موردتوجه قرار گرفت و روند کارها سرعت بیشتری گرفت. توسعه زیرساختهای ترانزیتی یعنی بهبود کیفیت جاده‌ها، توسعه ظرفیت بندر و اتصال به شبکه ریلی از دیگر اقدامات مهم برای نقش‌آفرینی در اقتصاد ملی محسوب می‌شود.
در این زمینه اقدامات و فعالیت‌هایی ازجمله تسریع در عملیات اجرایی کارخانه فولاد، تسریع در عملیات اجرایی پتروشیمی نگین مکران، آغاز اولین واحد متانول و پیشرفت فیزیکی قابل‌توجه، ایجاد خط منظم کشتیرانی بین چابهار – کاندلای هند، بهسازی انبارهای موجود و استقرار سیستم انبارداری، احداث انبار سرپوشیده 10 هزار مترمربعی، آغاز تهیه طرح تفصیلی پیکره صنعتی 6200 هکتاری و آغاز مطالعات امکان‌سنجی اتصال بهینه پیکره صنعتی به بنادر شهید بهشتی و کلانتری انجام‌شده است و طرح‌هایی در دست اقدام است.
راهبرد دوم ما تقویت اقتصاد منطقه‌ای است که با راهکار ایجاد شهرک‌های تخصصی، ایجاد صنایع پایین‌دست فولاد و پتروشیمی و ... پیگیری می‌شود. در این زمینه نیز فعالیت‌هایی ازجمله تأسیس و تجهیز شهرک فرآوری برنج و توسعه واحدهای فعال از 6 به 14، ساماندهی واردات و تبدیل‌شدن به قطب برنج کشور، مطالعه و امکان‌سنجی شهرک فرآوری خرما، توسعه فعالیت‌های پایین‌دستی پتروشیمی (با پیش‌بینی صادرات صددرصدی محصول)، انجام مطالعات تولید ادوات صیادی (بویه، تور و ...)، آغاز احداث کارخانه تولید سنگ‌های ساختمانی، ایجاد شهرک تخصصی مواد غذایی با تمرکز بر صنایع بسته‌بندی و تأمین نیازهای غذایی کشورهای منطقه صورت گرفته است. راهبرد سوم که بسیار برای توسعه مهم است جلب مشارکت جوامع محلی به راهکار توسعه فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی، گسترش کارآفرینی برای اهالی شهرهای اطراف و ... است.

بر اساس اصل مشارکت، هدف غایی راهبرد تقویت اقتصاد منطقه‌ای، بالا بردن سطح معیشت، زدودن فقر مطلق و کارآفرینی برای ساکنان چابهار و نواحی هم‌جوار است. بنابراین علاوه بر ایجاد شهرک‌های تخصصی و تجهیز کارگاه‌های صنعتی پایین‌دست فولاد و پتروشیمی، توسعه زیرساختهای گردشگری و تجاری‌سازی صنایع‌دستی در دستور کار قرار گرفت. ضمن آنکه جلب مشارکت جوامع محلی، بیشتر از آن‌که اقدامی اقتصادی باشد، مقوله‌ای فرهنگی و اجتماعی است. بر اساس این باور، فعالیت‌های فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و خدمات سلامت به‌عنوان مسئولیت اجتماعی سازمان موردتوجه جدی قرار گرفت.
راهبرد چهارم انتقال تکنولوژی است که در این خصوص همکاری با مرکز منطقه‌ای انتقال تکنولوژی آیورا (RCSTT)، شرکت در نمایشگاه‌های مرتبط، توسعه روابط دانشگاه با صنایع مستقر و حمایت از صنایع هایتک، فن‌آور و نوآور مورد تأکید قرارگرفته است.
لازم به ذکر است که استقرار دبیرخانه دائمی مناطق آزاد کشورهای حاشیه اقیانوس هند (آیورا) در چابهار، موقعیت این منطقه را برای انتقال تکنولوژی به کشور برجسته کرده است. از سوی دیگر احیای دانشگاه بین‌المللی و تأسیس مرکز رشد در دانشگاه، فرصت دیگری برای ارتباط با مراکز علمی را فراهم آورده است. راهبرد پنجم تقویت مناسبات بین‌المللی است که در آن برندینگ چابهار با شعار «چابهار، بندری ایرانی در چهارراه جهانی» موردتوجه است. منطقه آزاد چابهار به‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، نقطه‌ای استراتژیک و امن برای پیوند آسیای میانه و افغانستان به آب‌های آزاد شناخته می‌شود. بر اساس سیاست‌گذاری‌های دولت تدبیر و امید این شناخت باید گسترده‌ای جهانی بیابد و در ذهن همه نخبگان اقتصادی، سرمایه‌گذاران، توسعه‌دهندگان و کارآفرینان جهان جا خوش کند.

در این زمینه نیز جذب شرکت‌های عمانی برای تقویت پیوند بنادر صحار و دقم عمان با چابهار (ثبت شعبه شرکت MHD)، ایجاد کنسرسیوم لجستیک بین شرکت‌های عمان، ایران و افغانستان، مذاکره برای پیوند صنایع در حال استقرار در مناطق آزاد گوادر پاکستان و دقم عمان به صنایع بالادستی پتروشیمی در چابهار، رایزنی و اقدام برای راه‌اندازی مرکز خدمات منطقه‌ای برای اعضای آیورا و توسعه شرکت‌های سرمایه‌گذاری و تولیدی افغانستان برای پشتیبانی صنایع معدنی و مواد غذایی از مهم‌ترین فعالیت‌های انجام‌شده در منطقه آزاد چابهار برای تقویت مناسبات بین‌المللی است.

آرشیو اخبار

سامانه پیامکی و ایمیل